sofiawallin

1 månad

För exakt 1 månad sedan i skrivande stund hade jag sovit min sista natt hemma. Jag vet att jag tyckte det kändes som vanligt och hade inga problem alls med att somna konstigt nog. Troligen för att det var för overkligt, vilket det fortfarande är av någon anledning. Det är ständigt nya intryck, så att hinna smälta allt som händer är omöjligt för mig personligen. 1/10 av det här äventyret har alltså redan gått vilket har känts som en evighet samtidigt som det gått ruskigt fort. Jag har 9 månader till att fylla med utmaningar och upplevelser. Ifall jag fortsätter i samma takt som den här månaden har sett ut lär jag göra lika mycket under min tid här som jag gjort under hela min livstid, allvarligt talat. När jag ser tillbaka har jag hunnit med oerhört mycket redan. Idag bockade jag nämligen av ytterligare en sak, Sedona!

Vi kom till Flagstaff runt 14 idag och då åkte vi direkt ner till stan för lunch. Efter det väntade dagens utflykt som bestod av att ta sig fram på en s.k. trail med fyrhjulingarna till Sedona. För och sammanfatta den turen är livsfarlig, röd sand och skumpig utmärkta ord. Jag var livrädd stundtals men jag lever och kom hem utan några skador. Dock gjorde verken Jared eller Roger det. De båda välte och i stundens hetta var det väldigt läskigt, efteråt tog de båda det som något att skratta åt dock (konstigt tycker lilla jag, var riktigt otäckt). Du kör alltså på sandvägar med stora stenar, branta backar och röd sand som du får precis över hela dig. Sedona var hur som helst riktigt vackert, nästan finare än Grand Canyon tyckte jag. Eftersom Canyon är så stor är det svårare att ta in vad man ser. I Sedona befann du dig mitt bland allt det coola på ett annat sätt. För att få en hint av hur fint det var får ni ta en titt på bilderna! :) 

KRAM

 

// Jag har alltså inte redigerat dessa bilder, utan såhär ser Sedona ut :) //

Helg

Och där var vi i mål. Att allting ska handla om helgerna även här borta, känns nästan lite hemskt. Skolan kommer alltid vara skolan var man än befinner sig antar jag. Även den här helgen ska vi upp till Flagstaff vilket kanske inte var mitt första alternativ på listan så att säga menmen. Eftersom fler och fler börjar närma sig i skolan och förfrågningar om att "hang out" ökar hade jag velat stanna kvar i Peoria. Luften uppe i Flagstaff har typ 5% syre i sig känns det som så att springa där är som rena rama självmordet. Därför ska jag upp 6:00 imon för att hinna ro innan vi åker, yes så desperat av träning är jag. Dock är det en normal tid att gå upp här pga värmen. Vi går och lägger oss vid 20-21 vanligtvis och upp vid 5-6 så dagarna ser lite olika ut här än vad de gör i Sverige, iallafall för min del. Jag har inte riktigt hittat min dagsrytm än vilket är lite förvirrande. Ni vet den där känslan när du lagt upp din dag perfekt för du vet ungefär hur lång tid allting kommer ta eftersom du vet hur din "area" fungerar. Här vet jag i stort sätt ingeting. Men hur som helst, imorgon åker vi till Flagstaff igen.

Ikväll har jag varit på simträningen, gick riktigt bra idag! När jag kom hem lagade jag middag till mig själv och sedan har jag skypat med den kära norrländningen i Kansas. Det är riktigt skönt att ha några att prata med här på svenska och som upplever exakt samma sak, för de förstår. Vi pratade om bland annat att vi inte nog inte riktigt förstod vad hemlängtan var innan vi kom hit. Det är inte alls som känslan "borta bra men hemma bäst". Det är snarare "allting dåligt, vill hem", dålig förklaring men ni kanske förstår vad jag menar på ett ungefär. Samtidigt är det någoting inom en som ständigt säger att det är kul och att man inte kan vänta tills man får uppleva fler saker, sen kommer hemlängtan känslan ikapp dig igen. Så går det runt så hundra miljarder gånger under dagarna. Många gånger känner jag att jag vill packa mina väskor och ta första bästa flyg hem, andra stunden längtar jag till simningen, skolan eller bara njuter av att få vara här. Ens humör och känslor går bokstavligen som en bergodalbana. Försöker intala mig att det är normalt. För att bota mina känslor för stunden ska jag gå och lägga mig, ett tre timmar långt träningspass väntar. 

Godmorgon Sverige! (Godnatt) 

 

// Från engelska lektionen, bästa på hela dagen! // Ida (norrländingen) ♡ // Ser att vädret börjar gå mot sina normala vanor för er, önskar att det vore samma här även om ni kanske blir lite irriterade på mig när jag skriver så... //

Lider mot sitt slut

Den här veckan börjar även den lida mot sitt slut, den har gått löjligt fort. Bättre än förra veckan helt klart men med kulturkrockar och små missförstånd är en vecka här helt klart jobbigare på sitt sätt än en vecka hemma. Mina största "problem" just nu är att skolan är väldigt tråkig på grund av att det är så lätt och att siffran" 9 månader" kvar skrämmer mig. Försöker att inte tänka för mycket på det, men mitt huvud är fortfarande i både Sverige och USA. Det positiva med den här veckan är att min förkylning börjar försvinna och att fler och fler börjar prata med en i skolan. Så många människor jag har träffat sedan jag lämnade Sverige! Under en månads tid har jag lärt känna så många härliga människor som jag inte visste om att de existerade, det kallar jag värdefullt! 

På tal om skolan så var det två slagsmål igår under både 3th och 4th period, med andra ord, under två av två luncher. En video har spridits på twitter och det var precis som i alla serier och filmer. Två killar slogs i mitten och minst 50 personer stod i en cirkel runt och triggade. On point på det här, killarna bråkade om en tjej :') Dock så går det alltid runt två poliser på vårat campus, vilket i sig känns sådär, så allt ska ha löst sig. 

Eftersom jag varit förkyld i några dagar var jag inte på simträningen i början på veckan vilket man tydligen får straff för...Så när jag kom tillbaka igår hade de flyttat ner mig en bana. För att förtydliga, beroende på hur snabbt du simmar ligger vi i olika banor för att tempot ska passa just dig. Så för mig blev det alltså långsammare än vanligt, vilket de ser som ett straff då simnignen inte flyter på lika bra. 

Så på grund av dessa två händelser har det känts som att jag levt i OTH (serien) de senaste dagarna, jag måste ju påstå att jag gillar det skarpt. 

Den här veckan är som sagt Rogers son Jared på besök innan han åker vidare till Europa för jobb. Från min sida har det varit jätte skönt att ha honom här då jag fått någon att vara med på eftermiddagarna och han har gett mig många goda råd. Han ska själv vara borta i ett år, så han sitter i samma sits samt att han känner sin pappa bättre än vad jag gör. Ibland är det inte så lätt att bo med en annan familj även om ni kommer bra överens och alla är snälla. Det är små saker som du inte ens tänker på när du är hemma som spelar roll. Du är van vid att ha allt på ett visst sätt och helt plötsligt är allt det borta. Allting som du gör, även om du är "hemma", blir en anspäningen vilket är både uttröttande och förvirrande vissa gånger. Han stannar tills måndag så hoppas på minst lika många skratt till! :)

För tillfället ösregnar det och haglar? Vad hände. Det har varit klarblå himmel varje dag i stort sätt sedan jag kom hit så vädergudarna överaskade mig må jag säga. Dock så överaskade min mobil mig ännu mer i skrivande stund. Tajma smsade och skrev att träningen är inställd...Kom igen Amerika, det är bara vatten från himmeln istället för i en pool. Ser ut som att jag får pallra mig upp till gymmet och träna själv ikväll, kan vara kul med omväxling I guess! 


KRAM

 

// Gustav med sin överdrivet amerikanska lunch // En av alla "long halls" i skolan // Två saknade tjejer ♡ //

Facts

Jag har helt klart märkt av många skillnader mellan Sverige och USA. Vissa bra, vissa mindre bra. Här kommer en lista på saker som jag möter dagligen i min amerikanska vardag. 

 Att äta med kniv och gaffel finns inte här. Endast gaffel är det som gäller (mamma jag passar in här). 

 Excuse me och Sorry är två ord som inte kan användas för mycket här. Vi svenskar borde ta efter, fast med måtta...

☆ Vad jag har upplvt är udda inte lika farligt här. Hemma ser vi alla exakt likadana ut, här är det lite mer wild and crazy som gäller. Inte heller i skolan bryr sig inte alla lika mycket om sitt utseende på samma sätt. 

☆ Här tar man helst inte ett steg i onödan. Du tar bilen överallt och förflyttar t.o.m. bilen på parkeringsplatserna om nästa butik du ska gå till, på t.ex. en outlet, är på andra sidan parkeringen (vi snackar 200 meter). 

☆ Oavsett situation är USA bäst enligt många Amerikaner. Det finns nog inget land som USA som älskar sig själva så mycket som de gör här. USA är bäst oavsett enligt de flesta, spelar ingen roll. Det här är de dessutom väldigt bra på att förmedla, svårt att missa!

☆ Här i Arizona har majoriten jeans och tjocktröja på sig i 40-45 graders värme. Önskedröm från deras sida att det är kallt ute eller vad är grejen? Jag frågade lite försiktigt en tjej en gång, svaret jag fick var "It´s leggings!". Snacka om att de är härdade av värmen här, själv svettas jag bort även om jag skulle få för mig att inte ha några kläder alls på mig. 

☆ Många amerikaners kunskap om övriga världen är lika dålig som min kunskap om det kinesiska språket. 

☆ Bilolyckor här är väldigt vanligt. Jag har sett lika många under de tre veckor jag varit här som jag ser under tre år i Sverige. Jag har till och med fått frågan "How many car accidents have you been involved in?" Ni skulle sett mitt ansiktsuttryck..........

☆ Amerikaner är bäst på att få saker ogjorda. Där inkluderas också att avboka samt ändra sina planer i sista sekund. 

☆ Här finns bokstavligen ALLT! 

☆ Jag upplever att man blir accepterad här på ett annat sätt än i Sverige. Här finns inget ideal på samma sätt i det vardagliga livet som det gör hemma. 

☆ Här är det mest nicka och se vänlig ut som gäller i alla situationer. I Sverige skulle det uppfattas lite "falskt" och den frihet vi har att yttra oss i Sverige finns inte här alls på samma sätt. Mindre liberalt helt enkelt. 

Det finns säkert många många fler skillnader som kommer att dyka upp, men de är dessa som syns väldigt tydligt och som jag redan stött på. 

KRAM

// Naturen här i Arizona är uppenbarligen inte som i Sverige, surprise! Det är kaktusar, palmer och öknen överallt. För en  kakuts stam att växa ut till full längd (5-7 meter) tar det 70-100 år och för varje arm tar det 50-70 år, något har jag iallafall lärt mig :) //

Mitt rum

Så här bor jag. Det är väldigt annorlunda från mitt rum hemma i Sverige och jag hade själv aldrig inrett det såhär men jag trivs väldigt bra här inne trots allt. Mitt rum ligger längst bort i en liten korridor här hemma som gör att jag bor lite avskilt vilket jag tycker är riktigt skönt. Eget badrum med ingång från mitt rum och en stoooor garderob. Jag har inga regler att jag inte får stänga min dörr eller vara inne på mitt rum med kompisar som inte är ovanligt här. Min värdmamma skämtade igår när jag var ensam hemma att jag inte får bjuda hem strippor, främlingar eller öppna dörren om någon ringer på. Så det är en väldigt avslappnad familj när det kommer till vad jag får och inte får göra området. :)

KRAM 

Välbehövlig dag

Den här söndagen blev precis som rubriken lyder, välbehövlig. Började med att sova ut följt av skypetid med två sköningar, tack för lite extra-energi! ♡ Vi utbytesstudenter har blivit varnade tusen gånger att inte skypa om man får hemlängtan men jag tycker det är lika skönt varje gång. Kan bero på att den svåra biten för mig här är att stänga ute Sverige, så när jag väl får vara i Sverige för en stund känns det snarare lite bättre istället för jobbigt. 


Jag var på ett till shoppingcenter idag, ett bra sätt att underhålla sig i värmen. Tanken var att vi skulle vara fyra stycken men det slutade med att vi bara blev två, två svenskar dessutom. Amerikanare är väldigt bra på att ställa in saker i sista sekund har jag lärt mig under den korta tiden jag varit här. Menmen, jag och Louise fick en liten energikick och gick loss på Victoria Secret. Jag fick även köpt, det kanske allra viktigaste, nässpray. (!!) Jag kan äntligen andas igen, så nu vet ni det. 

For the moment lagar jag middag och lyssnar på alldeles för hög musik. De andra gick på bio men för mig lockade det mer att stanna hemma och vila. Så jag gör pappa inspierad mat, hoppas det blir aptitligt. Snart förvandlas den här resebloggen till en matblogg och det vill vi ju knappast så ska sluta skriva om mat nu. 

Engelskan går bara bättre och bättre. Lär mig nya ord dagligen och jag får höra att den svenska accenten försvinner sakta sakta sakta men säkert. Vilket jag ser som positivt men amerikanarna tycker är förjävligt rent ut sagt. Enligt dem är det en av de mest fantastiska gåvorna man kan få, att ha en utländsk accent. På fotbollsmatchen i fredags sa en kille följande "You have an accent and you live in a european country with rain, what else can you ask for?" Så ja, man kan se olika på det antar jag. 

Ny vecka imorgon, hoppas på att den blir roligare än förra. Dock är det alltid du själv som påverkar hur det blir i slutändan. Hoppas ni är taggade för andra veckan veckan i skolan, själv ska jag lära mig om hur man ritar med färgpennor. Arbetat med blyers senaste veckorna, vem vet, färgpennan kanske är jätte svår? Lovar att berätta hur mina konstverk blir! Skämt och sido... 

KRAM 

//Louise bakifrån från vår vistelse på Arrowhead // Kyckling, mango-avocado slasa & limesås, jippi // En view av köket, amerikanskt! //

En lång dag...

...har det varit. Jag testade som sagt på hotyoga för första gången idag som jag kort nämnde igår. För er som inte vet vad det är innebär det i stort sätt att man gör yoga i ett alldeles för varmt rum! :) Men det var kul, jag är öppen för att testa på nya saker. Kul kanske inte är rätt ord för det, men nu har jag testat! Det var nog inget för mig eftersom man egentligen behöver utföra yoga varje dag för att det ska ge effekt och den tiden lägger jag hellre på annan träning så att säga. 

Gröten på paradise bakery var tyvärr inte alls lika himmelsk som jag hade hört. Det är en sak som skiljer sig väldigt mycket ifrån Sverige här när det kommer till socker. Men nu har jag testat den också. Så efter frukost gick jag upp till gymmet för dagens riktiga träningspass, räknar inte yogan, och lite sol samt bad (Nice) medan Becky och Roger var och kollade på en bil till Rogers dotter. Har inte solat eller badat i poolen en enda gång sen jag kom hit, så det var min debut som definitivt kommer att upprepas. 

Nu låter det som att jag redan berättat om hela min dag redan men vi är knappt halvvägs mina vänner, den här dagen har känts som en evighet. På gott och ont. Hur som helst, Rogers son Jared är här på besök en vecka framöver. Därför åkte vi alla fyra tillsammans för att äta lunch. Jag passar alltid på att äta fisk när vi äter ute då det inte är speciellt vanligt förekommande i den här familjen, saknar din mat pappa föresten. :( Men jag fick min laxbit iallafall. 
Nog om mat, vi åkte vidare till något köpcenter för lite shopping, whiooo! Uppskattades av alla, svalt i butikerna och tankarna kom på annat än Sverige för min del. 

Min helg har hitills varit bra för att sammanfatta, positivt överaskad över hur mycket vi gjort idag. Mår lite bättre angående hemlängtan också. Dock så har jag börjat bli förkyld vilket jag absolut inte har tid med så har proppat i mig massa amerikanska tabletter. Ingen aning vad de innehåller. Det roliga, eller roliga och roliga, konstiga kanske jag ska skriva, var att min värdmamma inte av någon underlig anledning vet vad nässpray är? Så hur det här med förskylningen kommer att gå kan bli riktigt intressant, återkommer om det. 

Om jag inte är jätte sjuk imorgon ska jag först ro och sedan efteråt träffa Tianna, Corrye och Louise. Men vi får väll se hur det blir med den saken...

Vad glad jag föresten blir att ni är så många som läser, ska försöka informera er om allt som händer och sker så gott som det går :) 

KRAM

// Den underbara poolen och den obligatoriska benbilden //

Finally

Äntligen helg efter en hemsk vecka. Försökt kämpa på men det har slutat men hemlängtan varje kväll. Så helg behöver jag eftersom jag lättare kan hitta på saker. Det är så mycket "slötid" för mig i skolan eftersom jag inte behöver anstränga mig speciellt mycket vilket gör att jag sitter och tänker på Sverige 90% av tiden.

Så den här veckan i skolan har inte varit speciell händelserik förens först idag då den första fotbollsmatchen var. Orkestern som gick runt i korridorerna och spelade, cheerleaders som hade sina små kjolar med rosett i håret samt fotbollsspelarna som hade sina matchkläder på sig gjorde den här dagen lite roligare. Det var en härlig stämning i skolan och det kändes precis som i filmerna, bokstavligen. Jag åkte hur som helst direkt från simträningen till matchen där jag hade en mycket förgyllande kväll. Härliga människor fick jag träffat därav många nya som jag stod och prata med i flera timmar, super kul! Hur själva matchen gick behövs inte nämnas................

Den här helgen har/hade jag många planer, dock vet man aldrig här hur mycket av det som blir gjort eftersom ungfär 2 av 10 saker i bästa fall blir gjort så fort det rankas planer. Så vi får se, jag vet iallafall att jag ska på Hotyoga imorgonbitti och efteråt äta frukost på Paradise Bakery and Café (mitt favvis ställe ni vet). De ska tydligen ha väldigt god gröt som ska testas! Efter det vågar jag inte hoppas för mycket på, vi får se var dagen leder mig. Från att gå från en familj som gillar sina rutiner till en familj med noll koll och noll rutiner är en utmaning må jag säga. Börjar vänja mig lite halvt och försöker ha min egna små rutiner så jag inte totalt tappar förståndet. ;) Nu ska jag ta lite välbehövlig sömn, det där dumma alarmet ringer tyvärr fortfarande kl 5 och lär göra i 9 månader till... Natti 


/

// Rätt ointressanta bilder från skolan och kvällen, alltid något! //

Förvirrad

Även om jag fortfarande har en känsla av att jag är på en resa där jag snart ska åka hem igen så börjar samtidigt en vardag att forma sig. Går upp vid halv sex, äter frukost, åker till skolan, går i skolan, åker hem, tränar, äter och går och lägger mig. Där har ni mina dagar just nu, iprincip precis som hemma i Sverige. Känner mig ganska förvirrad den här veckan. Nu när alla ni där hemma börjar skolan trodde jag att det skulle kännas skönt för mig här borta på andar sidan Atlanten, men snarare tvärt om.
Skolan här är så fruktansvärt lätt så det känns rätt meningslöst. Man kan tro att skolan blir roligare när man inte behöver anstränga sig men helt plötsligt uppskattar jag de lite svårare uppgifterna, för det får tiden att gå. Tiden tickar så otroligt långsamt här under lektionerna eftersom kravet ungefär är att sitta still på sin stol i 90 minuter. 
Nu väntar simträning, inhandling av mat och middag. Ska försöka gå och lägga mig tidigt ikväll då jag är helt slut. Mer spännande än så är det inte just nu :) Hoppas ni mår bra där hemma. 

KRAM 

// Bild från en av alla fina solnedgångar, det ni! //
Buddy och Puffy

Här har vi de små filurerna som ibland skrämmer livet ur mig, Buddy och Puffy. De är dock rätt söta trots allt...