sofiawallin

Facts

Jag har helt klart märkt av många skillnader mellan Sverige och USA. Vissa bra, vissa mindre bra. Här kommer en lista på saker som jag möter dagligen i min amerikanska vardag. 

☆ Att äta med kniv och gaffel finns inte här. Endast gaffel är det som gäller (mamma jag passar in här). 

☆ Excuse me och Sorry är två ord som inte kan användas för mycket här. Vi svenskar borde ta efter, fast med måtta...

☆ Vad jag har upplvt är udda inte lika farligt här. Hemma ser vi alla exakt likadana ut, här är det lite mer wild and crazy som gäller. Inte heller i skolan bryr sig inte alla lika mycket om sitt utseende på samma sätt. 

☆ Här tar man helst inte ett steg i onödan. Du tar bilen överallt och förflyttar t.o.m. bilen på parkeringsplatserna om nästa butik du ska gå till, på t.ex. en outlet, är på andra sidan parkeringen (vi snackar 200 meter). 

☆ Oavsett situation är USA bäst enligt många Amerikaner. Det finns nog inget land som USA som älskar sig själva så mycket som de gör här. USA är bäst oavsett enligt de flesta, spelar ingen roll. Det här är de dessutom väldigt bra på att förmedla, svårt att missa!

☆ Här i Arizona har majoriten jeans och tjocktröja på sig i 40-45 graders värme. Önskedröm från deras sida att det är kallt ute eller vad är grejen? Jag frågade lite försiktigt en tjej en gång, svaret jag fick var "It´s leggings!". Snacka om att de är härdade av värmen här, själv svettas jag bort även om jag skulle få för mig att inte ha några kläder alls på mig. 

☆ Många amerikaners kunskap om övriga världen är lika dålig som min kunskap om det kinesiska språket. 

☆ Bilolyckor här är väldigt vanligt. Jag har sett lika många under de tre veckor jag varit här som jag ser under tre år i Sverige. Jag har till och med fått frågan "How many car accidents have you been involved in?" Ni skulle sett mitt ansiktsuttryck..........

☆ Amerikaner är bäst på att få saker ogjorda. Där inkluderas också att avboka samt ändra sina planer i sista sekund. 

☆ Här finns bokstavligen ALLT! 

☆ Jag upplever att man blir accepterad här på ett annat sätt än i Sverige. Här finns inget ideal på samma sätt i det vardagliga livet som det gör hemma. 

☆ Här är det mest nicka och se vänlig ut som gäller i alla situationer. I Sverige skulle det uppfattas lite "falskt" och den frihet vi har att yttra oss i Sverige finns inte här alls på samma sätt. Mindre liberalt helt enkelt. 

Det finns säkert många många fler skillnader som kommer att dyka upp, men de är dessa som syns väldigt tydligt och som jag redan stött på. 

KRAM

// Naturen här i Arizona är uppenbarligen inte som i Sverige, surprise! Det är kaktusar, palmer och öknen överallt. För en  kakuts stam att växa ut till full längd (5-7 meter) tar det 70-100 år och för varje arm tar det 50-70 år, något har jag iallafall lärt mig :) //

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas