sofiawallin

Gymnasiet / High School

Skolan i USA är väldigt annorlunda än den svenska skolan. Det kanske till och med är den största skillnaden med att bo här. Nu efter ett tag har man lärt sig att acceptera det mesta och bara hänga med i svängarna så att säga. Jag gillar inte High School för att vara uppriktig, det kliar i kroppen varje dag och jag vill bara ställa mig upp och säga ifrån men det är inget smart drag så jag gör det inte. Jag tänkte att jag kan skriva alla skillnader eftersom det inte är så lätt att veta om man inte upplever det, för det är inte lika flashigt som i filmerna alltid. 

*   *   *

- Att ha egna åsikter, resonera och se det från olika synvinklar är ingen bra idé. Helst ska du sitta tyst och lyssna på hur läraren lägger fram det. Håller du inte med, fortsätt vara tyst. 

- Det går lärare i korridorerna. Därför behöver du ha ett "hall-pass" ifall du behöver gå ifrån klassrummet. För att få ett "hall-pass" behöver du förklara för läraren vad du ska göra. Du kan alltså inte säga, "jag ska bara hämta en sak". 

- Du tilltalar alla dina lärare för Mr och Mrs. Våg inte börja vifta med armen för att få lärarens uppmärksamhet för att senare ställa din fråga, då tappar läraren i stort sätt all repekt för dig. 

- Det är grindar runt skolområdet som är låsta. Även dörrarna in till skolan är låsta vilket gör det lite knivigt för oss elever ibland, eftersom du blir utblåst...

- Du har inte tillåtelse att lämna skolområdet under skoltid. 

- Komma försent är det sämsta du kan göra. Efter 5 gånger får du kvarsittning under lunchtid och får med andra ord ingen lunch den dagen. Jag kommer inte klara av att inte äta mellan 7 på morgonen till efter 15 så jag försöker komma i tid, haha. 

- Och om du kommer försent till någon av dina lektioner under din skoldag ringer de till din målsman. Oj ifall det hade hänt hemma, då hade lärarna aldrig haft någon tid till något annat, haha. 

- Du skriver inga uppsatser eller har längre arbeten utan allt handlar om att fylla i stencil efter stencil. Tro mig, du tröttnar. 

- Dina betyg grundas på poäng. Du samlar poäng under året och sedan får du en procent siffra i slutet på terminen för att se hur många poäng du fick ihop utav max poängen. 

- Extra credit uppskattas väldigt mycket av oss elever. Eftersom du betygsätts på bokstavligen allt så är det lätt att missa poäng. Därför har vi korsord eller liknande i mellan åt för att få lite extra poäng. 

- För att gå hem från skolan tidigare måste en målsman ringa in till kontoret i skolan som skickar en office aide till ditt klassrum med ett så kallat "slip-card". På det här kortet står det vilken tid du får gå från ditt klassrum till kontoret för att få en ny lapp. Den här lappen lämnar du till säkerhetsbåset påväg ut från parkeringen när din målsman har hämtat upp dig, SEN kan du gå. 

- Som elev har du ingeting att säga till om. Gör bara som du blir tillsagd oavsett hur orättvist eller ologiskt det är.  

*   *   *

Det är en upplevelse, absolut! Men det är svårt i början att förstå att det verkligen är såhär det går till. Friheten som jag har i skolan hemma existerar inte, den finns inte. Det känns ibland som att jag är i ett fängelse under dagarna, inte för att jag vet hur det känns men det är en jämförelse som beskriver känslan av att vara väldigt instängd och fast. Jag saknar gymnasiet något enormt och ska verkligen njuta av mitt sista år när jag kommer hem. Hoppas ni lärde er något nytt om High School i Amerika :) 

 

KRAM 

 

// Skolgården, vi är " The Sabercats" på min skola och våra färger är guld/gul och lila //

// Vi utbytesstudenter har skrattat något enormt åt den här skylten i skolan, speciellt i början när alla hade hemlängtan. Yes, yes, yes, yes, yes and yes. | Long hall way med skåpen som i filmerna, haha //

// Vad vi gör under vår office-aide lektion, dvs ingeting! Bra foto tillfälle under dagen dock //

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas