sofiawallin

Sista tiden i Phoenix...

...fick jag gjort rätt mycket trots allt. Även om mycket av tiden blev dötid fanns det många höjdpunkter under min tid utan skola. Familjen jag har bott hos under de senaste veckorna har tagit med mig på äventyr vilket jag verkligen uppskattat! De tog bland annat med mig på min första hike, det var varmt men så värt det! Utsikten var något speciellt och har aldrig sett något liknande hemma i Scandinavien. Vi gick ca 2,5 miles upp och tillbaka samma väg (8 km). Det tog oss tre timmar och vi alla total däckade på eftermiddagen. Det blir dubbelt så jobbigt pga värmen samt stigningen, vi snackar 35-40 grader. Har aldrig druckit så mycket vatten på så kort tid. 
Vi har också varit på Ikea, gud vad glad jag var! Lingonsylt, kaviar, choklad, knäckebröd, musli och kardemummaskorpor köpte jag med mig. Många åker till Ikea för att handla möbler men jag åker dit för att handla mat! Jag har ingen craving för choklad eller så hemma i Sverige men det var ändå så underbart att få smaka på lite svenskt. 
Vi var också på med några andra utbytesstudenter från Phoenix på Amazing Jakes. En slags nöjespark med laserdome, bowling osv. Det var kul, vi var ett gäng från helt olika nationer! Kina, Japan, Norge, Tyskland, Ukraina, Tjeckien, Thailand och många fler. Det roligaste var nog att träffa alla och prata om hur olika liv vi är vana att leva och sedan träffas vi alla här i Arizona. 
Jag har också besökt ett köpcentrum, umgåtts med Maria som är från Norge och allmänt bara varit. Nu låter det som mina senaste veckor varit en dans på rosor vilket inte stämmer. Dock har det funnits positiva stunder bland alla mindre positiva. :) 

Nu ska jag umgås med familjen Schmidgall för sista morgonen. Gud vad roligt vi haft men nu är det nya utmaningar som väntar, igen. 

KRAM 


// Ikea och bild från vår hike //


// Tyskalnd, Ukraina, Tjeckien, Sverige och Norge //

Jobbiga veckor

Hejsan hoppsan I´m back on track! De senaste två veckorna har varit fruktansvärda men livet här börjar äntligen falla på plats. Jag sammanfattar den senaste tiden lite kort.

Över Labor day åkte jag med min föredetta värdfamilj till Kalifornien. Jag ska vara ärlig och säga att jag har ingen aning om varför man firar Labor day men av någon anledning är man ledig från skolan och ja, det är inte mycket mer än så.  Jag hade helt fantasitska dagar i Los Angeles och jag fick verkligen testa på hur det var att bo där och inte bara vara turist. Behöver inte säga så mycket mer än så, det var underbart helt enkelt. Tog inte så mycket bilder då vi gjorde mycket paddle boarding vilket var grymt kul! Paddle boarding går ut på att man står på surfbräda och med hjälp av en paddel tar sig framåt helt enkelt. Pånminde mycket om rodd med balansen och kontrollen över brädan i vattnet var den samma. Annars cyklade vi längs med stränderna, åkte till en danskt bageri (grovt bröd äntligen!!) och badade. De jag bodde hos hade nio hundar, en spindel, en undulat, två råttor och två sköldpaddor. Jajemensan. Nio små bulldogar, en blind och en med endast tre ben. De var så fruktansvärt roliga även om jag är inte någon djurvän annars! 

Hur som helst, imorgon flyttar jag från Phoenix då jag har bytt värdfamilj. Senaste tiden har jag bott hos en av de ansvariga för min organisation. Träning i massor, för många filmer och tårar har väll mina senaste veckor bestått av. Då jag bott 1,5 timma ifrån min skola har jag inte kunnat gå i skolan. Dock har jag känt mig väldigt trygg och jag har träffat underbara människor. Trivts väldigt bra med hennes familj så är lite ledsen över att jag behöver flytta men jag har en bra känsla över den nya familjen. Kommer inte skriva här varför det inte fungerade i min förra familj men om det är någon blivande utbytesstudent som undrar, tveka inte att kontakta mig! Jag har själv suttit hemma och läst utbytesstudent bloggar spänd på mitt år. :) 

Min nya stad heter Tucson och den ligger ca 2 h söder ut i Arizona, väldigt nära Mexikanska gränsen. Jag vet inte speciellt mycket om min värdfamilj men det ska nog lösa sig. Ny stad, ny skola och ny familj. Jag börjar om på nytt. 

Nu ska jag njuta av min sista dag i Phoenix! Började med ett pass på den älskade roddmaskinen imorse och nu ska jag och Carly (dottern) på äventyr. 

Hoppas ni mår bra där hemma, ta hand om er! 


// Los Angeles, Marina Del Rey // 

Tillbaka...

...inom en snar framtid. Problem som först ska ställas till rätta :) 

KRAM 

 

// Fyra stunder som är värda att slänga en extra tanke åt //

Engelskan

Nu fick jag lite inspiration av Julias blogg, som ni för övrigt hittar HÄR, och det är hur engelskan går. Det fanns många anledningar varför jag ville åka som utbytesstudent men en av de stora anledningarna är just engelskan. Jag ville inte längre vara den personen som tycker det är jobbigt att prata och jämt vill slinka undan, utan jag vill vara motsatsen för det är mer så jag är som person. 
Att vi från Norden pratar bra engelska tar man kanske många gånger förgivet men det ska vi verkligen inte göra! För ni anar inte hur bra vi faktiskt är på engelska. Vi kanske inte låter som att vi är engelsktalande men jag märker verkligen att jag kan så mycket mer än vad jag trodde och då var jag verkligen inte en utav de bättre i min klass. 
Sen handlar det så mycket mer om att ha ett bra ordföråd och perfekt grammatik, det som vi övar mest på i skolan. Att jag nu kan prata utan att behöva tänka innan, ha ett flyt och vara totalt orädd för att säga fel är framsteg. Det är en bit påvägen till att prata ett annat språk flytande. Dessa framsteg kanske till och med är de som är mest betydelsefulla för mig, för det är verkligen det som har hindrat mig innan jag åkte hit. 
Jag har fortfarande inte drömt på engelska och jag tänker mest på svenska. Det har hänt flera gånger att någon ställer en fråga till mig på engelska, när jag i samma stund sitter och tänker på svenska. Då blir det lite virrigt i mitt huvud och jag svarar då på svenska eftersom jag är i min svenska värld, jag ska inte påstå att personerna har varit nöjd med mina svar. :) 
Den svenska dialketen försvinner mer och mer varje dag. Dock så har jag fått höra att min röst passar bättre till det svenska språket, om det är möjligt vet jag inte! I samband med att min dialekt blir bättre ökar också ordförådet. Ord som jag aldrig stött på innan står överallt och då är det bara att översätta. Mina lärare är väldigt snälla när det kommer till just det. Jag får ha min mobil på min bänk i alla klasser just för översättning, känner mig speciell eftersom det är strikt förbjudet att inte ha framme mobilerna av några av mina lärare. Så det hjälper mig verkligen! Till skillnad från att sitta hemma och plugga glosor bara för att få en hög siffra på glostestet men sedan inte minnas en enda glosa dagen efter så sätter sig verkligen alla orden här. När jag lär mig ett ord så minns jag nästa gång jag stöter på det i vilket samband som jag först stötte på det, av någon anledning bara det sätter sig i mitt huvud. 
Sen är det inte lätt alla gånger. Jag stöter på många fraser som blir helt och som kan låta lite drygt på svenska. Två av de som upprepas konstans varje dag är:
"Good for you!" - Detta säger många i stort sätt varje gång de menar vad skönt/härligt/kul för dig. Om du ska åka på en resa så kanske din kompis säger tillbaka "Good for you!". För mig låter de hel konstigt/drygt på svenska dock.
 "What´s that?" - Det här översätts "Vad sa du?" eller "Va?" på svenska. Om du inte hör vad en person säger helt enkelt. Jag skulle vilja översätta det här till "Vad är det här?" men nope. 

Som sagt, det är inte lätt alla gånger. För missförstånd uppstår dagligen och det är svårt att uttrycka sig som man vill på ett annat språk. Dina skämt låter inte lika bra på engelska och många gånger är det till och med svårt att vara sig själv. Hur du talar och uttrycker är en stor det av en person, större än vad man kan tro. Att få hur jag bygger upp mina svenska meningar på engelska istället samt göra så det låter som "Sofia" lyckas jag med en av tio gånger. Men en sak är säker och det är att det bara kan bli bättre :) 

KRAM 


//  Klarade systern min det så får la jag också klara det tänker jag ♡ //

1st swim-meet

Efter tio år som roddare har jag övergått till att bli simmare. Är numera under vattenytan istället för ovanför, jag gillar det. Dock så är det himla dåligt med syre där nere, men det är ju en del av sporten, att hitta andningen. Har dock svårt att slita mig från min gamla kära sport. Matt, min värdmammas son, och jag har lite planer angående rodden men mer om det när jag vet om det blir av eller inte. Hur som helst, vi hade vårat första swim-meet idag! Wohoo, vi vann!! Snabbare än fisken kände jag mig som, gick snabbare än vad det gjort innan så det går framåt måste jag säga. För min del är det inte bara den fysiska biten som är det svåra utan tekniska, det är riktigt svårt att simma ska jag säga er. Mycket att tänka på och många detaljer som jag förmodligen inte gör hälften rätt av under ett lopp men hur mycket ska man begära av en fyra veckor gammal simmerska? ;) Jag fick inte vara med i de riktiga heaten utan deltog i de s.k. "extra heat" där jag simmade 50 m och 100 m freestyle, damm it, jag som hade hoppats på att få simma vårt kära svenska simtag bröstsim men ikke. Nästa gång kanske, vem vet? Jag hade en riktigt bra eftermiddag iallafall med simlaget och det var så kul!

Veckan rullar på, har ett underbart mål att se fram emot den här helgen. Jag kan se ljuset i tunneln. Håll er uppdaterade! 

KRAM

// Super duper härliga Jordin och jag // Goa Adrianna // In action så att säga //

Upp