sofiawallin

Elva nya olikheter

Jag skrev ett inlägg ganska kort tid efter att jag kommit hit om olikheter mellan Sverige och USA. Jag har självklart upptäckt fler sen senast då det gått nästan två till månader. 

+ Okunskapen om områden utanför USA är hos väldigt många väldigt dålig. Nu snackar jag inte om var t.ex. Sverige ligger (den också men...) utan att många inte vet om att det inte är som i USA överallt i världen. Helt enkelt så tror en stor andel att så det fungerar här, när det kommer till allt, fungerar det också i övriga världen. Svårt att förklara men hoppas ni förstår.

+ När man nämner att man är hälsosam tror många att man menar att man i stort sätt inte äter. Det finns inget mellan fet snabbmat och endast sallad. När vi säger hälsosamt hemma i Sverige menar vi snarare att vi äter bra och nyttig mat skulle jag säga.

+ Det här med artighet och bordskick. Jag får kommentarer dagligen om att jag är så fruktansvärt "polite". Det jag gör är självklara saker så som att tacka för maten, skära köttet istället för att äta det med händerna och skakar i hand när jag träffar nya människor. Amerikanerna blir helt upp över öronen. 

+ ALLT här har mer socker, mer fett och bara mer mer mer. Jag vet inte vad vi gör med maten hemma eller snarare, jag vet inte vad de gör här med maten. För de förstör den uppenbarligen. 

+ Här smakar mjölken absolut ingeting. Den genomgår en sån lång produktion där så många tillsatser tillsätts att den inte ens blir dålig av att inte stå i kylen under en hel dag. 

+ Man spolar inte på toaletten när man endast gjort det lilla. Utan för att spara på vatten får man bara spola vid stora ärendet. Luktar inte alltid fantastiskt. 

+ Det finns inga brunnar i gatorna. Det regnar som sagt inte så många dagar här om året men det händer då och då, vilket skapar kaos. Vattnet rinner alltså inte undan utan måste torka upp. 

+ De kan inte uttala mitt namn Sofia så som vi säger det på svenska. Det blir SofiLA. Därför säger många Sofie.

+ Amerikanare tar väldigt lätt väldigt illa upp. Man får väldigt ofta förklara sig. 

+ Tillit till yngre existerar inte. 

+ De anser att de har kommunaltrafik här. Jag har sett en buss sedan jag kom hit. Den går fram och tillbaka i downtown. Hela poängen med t.ex. bussar är ju att ta sig till ställen och inte fram och tillbaka på en gata i centrum. 

KRAM

 

//  Times Square i New York som jag förövrigt gärna hade fått uppleva igen. Obeskrivligt bra dagar med härligaste människorna  //

// Flashback till stunden då jag lämnade Stockholm och Sannas selfiestick fortfarande var vid liv //

Nightfall - Old town Tucson

Jag hatar skräckfilmer, har inte ens gått spökhuset på Liseberg och clowner eller spindlar är väl inte något jag uppskattar överdrivet mycket. Dock tyckte Sofia tidigare idag att det var en kul idé att åka till något som kallas Nightfall här i Tucson. Det var inte en bra idé kan jag nu i efterhand meddela. Hjälp. Nu förstår ni inte alls vad jag pratar om så jag ska förklara.

I den äldre delen av Tucson har de byggt upp som en by som kallas Nightfall numera. Jag visste inte så mycket mer än så när min värdbror föreslog att vi skulle åka dit. Han sa att man blir skrämd och att man går in i hus där personer hoppar fram osv. Jag tyckte det lät som en fruktansvärd upplevelse men ville ändå åka dit eftersom jag har hört så mycket om det både i skolan och från andra håll. Kort sagt, jag, Kyle och Pearl åkte dit. 

När vi först går in ser det ut som en nöjespark, lite mörkare och läskigare bara. Jag var glad och var inte bered på att något skulle hända utan jag och Pearl sa något som "This is gonna be so much fun". Det första som händer, vi snackar 20 meter in i parken, är att en person, målad i ansiktet på ett alldeles för creapy sätt, kommer upp till mig med en stor spindel i handen och frågar om jag vill klappa den. Jag skriker och springer därifrån. Men då kommer det en clown efter mig med TVÅ KNIVAR och viftar. Jag skriker ännu högre och springer fortare än någonsin. Då kommer det fram en till clown med en MOTORSÅG och SPRINGER efter mig. Allt detta hinner hända under min första minut i den här "nöjesparken". 

Det var en annan clown som kom fram till mig lite senare och skrämmer livet ur mig. Jag skriker "OMG!!". Kyle skrattar och säger mitt namn men då svarar den lilla skiten "God can not help you now Sofia!". Jag skratta och grät på samma gång. Man ska inte underskatta clowner, fy! Inte spindlar heller för den delen!!

Det var så läskigt och jag kommer aldrig åka dit igen. Jag har nog botat mina rädslor ett tag fram över. Vi tog till och med en paus och åkte en barnkarusell mellan varven för att inte kissa på oss själva. 

Så ikväll blev jag vettskrämd och någon annan som blev skräckslagen idag är vår hund. Han blev nämligen nästan uppäten imorse av en slags vild hund/varg. Han smet under grinden och där stod de redo. Jag vaknade upp idag av att min värdmamma skrek "LUGO, LUGO, LUGO". Så min uppgift idag förutom att träna var att ta hand om en skakande och skrikande hund av rädsla. Inte överdrivet spännande.

Imorgon ska jag testa på den berömda "shout-out"(en) som jag har hört talas om sen jag kom hit. Det är en cykeltur som hundratals cyklister cyklar varje lördags morgon här. Rundan är 10 mil och det ska tydligen gå ruskigt fort. Klarar man halva ska man vara nöjd säger dom. Vi får la se hur långt jag orkar! Mina ben är rejält möra efter all cykling kombinerat med styrka och rodd. Det är väldigt längesedan som jag hade träningsvärk då inte mycket i roddträningen som är nytt och som min kropp inte är van vid men cykligen, hjälp. Att cykla i verkligheten så att säga är verkligen helt annorlunda än på en spinningcykel på gymmet. När man cyklar i stora grupper kan man heller inte sakta ner för du måste hänga med (förutom imorgon tydligen) och mjölksyran bara sprutar. Jaja, jag är ju ingen cyklist så det är bara att göra så gott man kan :) 

Nu är det hög tid att sova, åker hemfrån 5:45 imorgon! (Vad är det med Amerika och tidiga mornar...? No me gusta) 

KRAM & GODNATT  

 

// Två bilder från ikväll. Tog inte med kameran vilket var tur det för den hade jag la slängt iväg på en av clownerna... //

Camping - Lake Roosevelt

Jag har varit ute på ävetnyr, oherre min skapare. Igår åkte jag tre timmar norr ut för att campa med Nick och Kyle. Vi hade med oss en jetski, badring, kanot och fiskning. Vi sov under bar himmel och det var såååå stjärnklart, det var verkligen helt fatastiskt! Hemma blir man helt till sig när man ser tre stjärnor på himmelen men vi snackar stjärnor överallt. Jag såg till och med ett stjärnfall!
Jetski var ju galet kul det med. Jag har inte tillåtelse att köra men jag fick sitta med där bak och det var minst lika kul det. Vi knöt en badring bakom och körde alldeles för fort. Vi fick bensinstopp en gång och fick simma till en mack, men annars var det ett rent nöje!
Sen så råkade jag också cutta upp min tå ganska så väldigt rejält. Jag skulle hugga lite ved och så ojdå så var inte längre spaden, vi högg med en spade och sån tur var inte en yxa, i stocken utan på min tå. Aj. 
Det var kul att komma ut och se mig lite om. Jag kan dock inte riktigt koppla bort hemma utan det finns i mitt bakhuvud konstant vilket inte är så kul. Mycket tankar just nu. 

Imorgon ska jag träffa Isabel och Pearl samt ut på en 8 mil lång cykeltur. Vi får se om jag överlever! 

 

KRAM


// Tog dessvärre inga bilder då vi campade i en kohage och det var blött och lerigt samt var ute på sjön största delen av tiden, så vågade inte ta upp min kamera, här är en från mobilen och också den enda //

Idag...

...hade ett skrattanfall med dessa tjejer inte suttit helt fel  â™¡

// Två år sedan! Tiden går fort när man har roligt //

Tucson meet yourself

De senaste dagarna har det varit en festival i downtown Tucson som heter Tucson meet yourself. Allt från mat till att fläta hår kan man göra där och i ett av alla tälten fanns en av mina två organisationer som jag åker hit med. Vi fick möjligheten att vara med under några timmar om vi ville, mest för att visa upp oss och svara på frågor. Tanken med det hela var att ragga fler värdfamiljer. Så idag efter vår cykeltur ("bara" 65 km idag) och en liten powernap tog jag mig ner mot stan för att delta i det hela. Jag fick träffa lite andra utbytesstudenter vilket var mycket trevligt och uppleva lite amerikansk kultur. Det fanns dock mattält från alla möjliga olika länder, till och med Sverige! Jag såg dock inte det svenska tälten fören de skulle slå ner men fick träffat en kvinna där som gav mig en inbjudan till ett event i December. Eventet handlade om Skandinavien och Lucia eller något liknande, ska kolla närmare på det. Kan vara värt att gå på? 

Efter att jag var klar i min organisations tält mötte jag upp Nick, vilket var jätte kul! Det är min värdbrors bästa kompis så på det viset har jag också lärt känna honom. Han visade mig runt i downtown då jag inte sett mycket av Tucson ännu och jag msåte säga att det är riktigt mysigt här, verkligen! Så det var min söndag. Nu ligger jag med en sovandes och ledsen hund ingosad i min armhåla. Min värdfamilj tar emot fosterhundar då och då för att hjälpa dom tills de hittar ett hem till dom. Just nu har vi en liten chiuaua här som heter Lugo och vi har blivit true best friends. Han har precis opererats så han behöver lite extra kärlek. 

Nu ska jag sova. Godnatt Amerika, godmorgon Sverige! 

// Is med saft, ganska äckligt men underbart i värmen & några små tjejer som gjorde stepdans //

// Två ledare längst till vänster och Brasilien, Sverige, Nederländerna och Italien till höger //

Dagarna

En dag här ser precis ut som en dag hemma i stort sätt. Största skillnaden är hela min omgivning men utöver det så gör jag samma saker under skolveckorna här som i Sverige. Nu är det dock lov och dagarna blir förhoppnignsvis lite mer exciting. :)

Idag väckte min värdmamma mig kl 5 och vi lämnade huset vid 6:45 för en cykletur. Vi begav oss till Mount Lemmon som är ett av alla berg här i Tucson. Det är ca 20 km dit från vårat hus och sen kan man om man vill cykla uppför hela berget som är 48 km, vi skippade dock det. Vi klättrade 15 km och det tog ungefär 80 min. Hallelujah vad mina ben värkte. Det läskiga är för mig att cykla nedför då tanken är att man inte ska bromsa utan köra inprincip full gas nedför, helst trampa samtidigt. Inget någon behöver oroa sig för när det gäller mig dock, är nästan tröttare i mina fingrar efter att ha bromsat allt vad jag hade konstant i 30 min. Håller mig hellre på raksträckor eller i uppförsbackarna (ja jag vet att man måste ner också). Hur som helst, vi kom tillbaka hem runt 10 och då jag hade 20 min på mig innan jag hade en tid inbokad på min värdmammas hårsalong. Har under en längre tid velat ljusa upp mitt hår lite så nu har jag 1,5 dm kortare hår samt lite ljusare. Ska fota efterbild imorgon! Sedan hjälpte jag min värdmamma med lite av varje samt lagade middag. Nöjd med dagen.

Imorgon är det en ny dag med nya utmaningar, Godnatt :)

 

// Bild från cykelturen //

GRATTIS ♡

Idag fyller min alldeles egna syster 22 år och gud vad jag saknar henne. Hur irriterande jag än kan vara så älskar jag henne oavsett. Det är hon som ger mig råd och tips för att välja den rätta vägen och jag vet att hon alltid finns där. Så mycket som hon har gjort under i sitt liv ger mig ständigt tankar som "åh det vill jag också göra", för jag beundrar henne för hur långt hon har kommit. De bästa skratten är med den här tjejen. Grattis igen, saknar och älskar dig â™¡

PUSS & KRAM /Fia 

Ny start

Just nu hostar jag högre än vad hundarna skäller och huvudet spränger som en laddad bomb. Var verken i skolan igår eller idag så mina dagar går ut på att vila, sova, äta och dricka. Sjuk är alrig kul var man än befinner sig men jag hoppas att jag snart är på bena igen. Om jag inte hade varit sjuk hade det här varit min sista skolvecka för på torsdag får jag Fall Break. Kan inget annat än och säga att det är välbehövligt även om jag fick över två veckor uppehåll för tre veckor sedan. Vi har massa kul inplanerat så jag kämpar på att bli frisk fort!! :) 

Som sagt så är skolan tuffare här. Delvis beror det på att jag inte läser i block på Sabino High School (min nuvarande skola) vilket vi gjorde på Liberty High School. Block innebär att man endast har fyra lektioner per dag som är 90 minuter långa. Jag läser nu sex ämnen och har 60 minuter långa lektioner. Skolan börjar 8:17 (!!) och slutar 15:15. De ämnerna jag valde den här gången är Collage Algebra, American Government, Aide, Engelska 12, Gitar och Stage Management. Hitills har matten och engelskan varit svårast. Även fast jag redan gått igenom matten hemma i Sverige så skriver de lite annorlunda här och alla termer på engelska är totalt förvirrande. I engelskan läser vi för tillfället Shakespeare och inte ens de andra eleverna förstår, så ni kan ju ana hur lite jag hajar. MEN det är kul! 

Jag gillar Tucson mycket mer än Phoenix. Staden har lika många invånare som Göteborg och är omringad av berg, super vackert! Hela staden är mer personlig och så många människor som jag lärt känna här på två veckor lärde jag inte känna under hela min tid uppe i Phoenix. Det har varit riktigt jobbigt att starta om på nytt dock, jag skulle ljuga om jag skrev att det bara varit spännande och kul. Den där kulturchocken som jag fick höra talas om innan jag lämnade Sverige, som jag tror de flesta utbytesstudenter tänker att det inte kommer drabba just dig, kom som en rak höger. Jag förstod inte själv att det var den berömda kulturchocken utan det var min kontaktperson som berättade det för mig. I mitt fall blev jag så trött att jag inte kunde hålla mina ögon öppna i skolan, jag somnade så fort jag lade mig ner, jag grät i floder och hade en extrem hemlängtan. Nu efter någon vecka börjar det kännas som vanligt igen och jag hoppas innerligt att det inte behövs upplevas igen. 

Än så länge har jag inte hunnit göra så mycket då jag bara varit här i två veckor. Just nu försöker vi bara få ihop min vardag och s.k. "settle down". Har massvis med roligt att se fram emot dock! Snart är det Halloween, Havasupai resan (googla), Thanksgiving och eventuellt San Diego! :D Då blir det bildbomer!

KRAM

 

// Fyra hejdå som jag mer än gärna hade spolat tillbaka till. Säger det igen, ta hand om era nära och kära â™¡ //

 

Kanelbullensdag

Frånvarandet beror på att vänja sig vid ny stad, familj och skola tar på krafterna. Jag har nu bott i Tucson i två veckor samt paserat min två månaders dag i USA. Kan inte påstå att det är en dans på rosor, men vi kämpar på här borta. Jag tycker personligen att min skola här är väldigt mycket bättre än den i Phoenix. Den är mycket tuffare men det gör det hela lite roligare. Mina inlägg från min första tid här om hur lätt skolan är behöver inte längre nämnas, för nu sitter jag som ett frågetecken på de flesta lektioner. Men mer om skolan någon annan dag! 

Idag är det kanelbullens dag om någon har missat det. Jag var en av dom men det var däremot inte min värdpappa. Så idag ställde jag mig i köket och gjorde kanelbullar vilket var hyfsat intressant. Ingen i min värdfamilj dricker mjölk så fick använda mig av mandelmjölk istället. Min värdmamma äter inte socker så fick använda mig av brunt socker istället. Det existerar inte heller pärlsocker i detta land. Stött kardemumma är ett steg för jobbigt så det blev ingen smak av den färdig malda. Så ja, det var inte så mycket av kanelbullar längre. Men det blev något liknande iallafall och smakar absolut inte illa. Familjen älskar dom! Dock måste dagens kommentar vara att man kan äta dom som frukost. Som min svenska åsikt kanske inte det är helt optimalt...? 

Ska försöka uppdatera lite mer om vad som händer och sker i veckan! 


KRAM


// Dagens mästerverk //

Sista tiden i Phoenix...

...fick jag gjort rätt mycket trots allt. Även om mycket av tiden blev dötid fanns det många höjdpunkter under min tid utan skola. Familjen jag har bott hos under de senaste veckorna har tagit med mig på äventyr vilket jag verkligen uppskattat! De tog bland annat med mig på min första hike, det var varmt men så värt det! Utsikten var något speciellt och har aldrig sett något liknande hemma i Scandinavien. Vi gick ca 2,5 miles upp och tillbaka samma väg (8 km). Det tog oss tre timmar och vi alla total däckade på eftermiddagen. Det blir dubbelt så jobbigt pga värmen samt stigningen, vi snackar 35-40 grader. Har aldrig druckit så mycket vatten på så kort tid. 
Vi har också varit på Ikea, gud vad glad jag var! Lingonsylt, kaviar, choklad, knäckebröd, musli och kardemummaskorpor köpte jag med mig. Många åker till Ikea för att handla möbler men jag åker dit för att handla mat! Jag har ingen craving för choklad eller så hemma i Sverige men det var ändå så underbart att få smaka på lite svenskt. 
Vi var också på med några andra utbytesstudenter från Phoenix på Amazing Jakes. En slags nöjespark med laserdome, bowling osv. Det var kul, vi var ett gäng från helt olika nationer! Kina, Japan, Norge, Tyskland, Ukraina, Tjeckien, Thailand och många fler. Det roligaste var nog att träffa alla och prata om hur olika liv vi är vana att leva och sedan träffas vi alla här i Arizona. 
Jag har också besökt ett köpcentrum, umgåtts med Maria som är från Norge och allmänt bara varit. Nu låter det som mina senaste veckor varit en dans på rosor vilket inte stämmer. Dock har det funnits positiva stunder bland alla mindre positiva. :) 

Nu ska jag umgås med familjen Schmidgall för sista morgonen. Gud vad roligt vi haft men nu är det nya utmaningar som väntar, igen. 

KRAM 


// Ikea och bild från vår hike //


// Tyskalnd, Ukraina, Tjeckien, Sverige och Norge //